© 2016 by Tali Thur

 

  • Wix Facebook page

Follow us for more updates

 

 

 

 

 

 

 

 

Privacy Protocol

 

 

Als cliënt is het goed om te weten hoe de lactatiekundige IBCLC met persoonsgegevens omgaat.

 

Privacy De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is door de Nederlandse wetgever opgesteld ter bescherming van privacy

en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft een organisatie/ praktijk die met persoonsgegevens werkt bepaalde plichten

en heeft degene van wie de gegevens zijn bepaalde rechten. Naast deze algemene wet gelden specifieke regels voor de privacy

in de gezondheidszorg. Deze regels staan onder andere vermeld in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst

(WGBO).

 

Verslaglegging Het doel van verslaglegging is: • registratie van de geleverde zorg; • naslag voor de lactatiekundige en eventuele waarnemer om verantwoorde zorg te kunnen leveren; • mogelijkheid om verantwoording af te leggen over de gegeven zorg; • mogelijkheid om de geboden zorg financieel af te handelen.

 

In het verslag worden de volgende gegevens opgenomen: • personalia/identificatiegegevens • financiële en administratieve

gegevens • lactatiekundige/psychologische en medische gegevens.

 

Inzagerecht U heeft het recht om de gegevens die over u zijn vastgelegd in te zien. Indien u meent dat gegevens onjuist zijn

vastgelegd, kunt u de lactatiekundige IBCLC verzoeken deze te wijzigen. De gegevens worden geheimgehouden voor

onbevoegden en personen die niets met de gegevensverwerking van doen hebben.

 

Contact met andere zorgverleners Wanneer de lactatiekundige het verslag of een overdracht naar andere zorgverleners wil

sturen moet daarvoor om toestemming worden gevraagd. Mondelinge toestemming is voldoende, dit wordt in de schriftelijke verslaglegging vastgelegd. Afwijken hiervan is alleen toegestaan bij ernstige zorg over moeder en/of kind.

 

Beroepsgeheim Gegevens worden niet zonder toestemming aan derden verstrekt, ook niet aan naaste familie. Als cliënt dient

u hiervoor toestemming te geven. De lactatiekundige IBCLC heeft zich, gezien de aard van haar/zijn werkzaamheden, te houden

aan de wet op het Medisch Beroepsgeheim. In de Code of Personal Conduct van de IBLCE wordt het beroepsgeheim met name

genoemd en lactatiekundigen IBCLC zijn verplicht zich daaraan te houden. Indien de lactatiekundige IBCLC zich geroepen voelt

zichzelf te ontheffen van het beroepsgeheim zal zij/hij eerst nagaan of het informeren van andere hulpverleners de reden

 

 

tot het opheffen van het beroepsgeheim zou kunnen oplossen. In uiterste situaties kan de lactatiekundige IBCLC overwegen zich

tot een justitiële instelling te wenden.

 

SSL-certificaat website (Secure Socket Layer) Een SSL-certificaat beveiligt de verbinding tussen de bezoeker en de website. De

data die via deze verbinding loopt, wordt versleuteld en is niet leesbaar voor anderen. Het groene hangslot of de groene

adresbalk maken bezoekers en klanten duidelijk dat de website is beveiligd. Zodra op de website contactgegevens ingevuld

kunnen worden, is een SSL-certificaat verplicht.

 

Bewaartermijn Op grond van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) zijn zorgverleners verplicht een

dossier bij te houden. De algemene bewaartermijn is 15 jaar.

 

Datalekken Bij een datalek gaat het om toegang tot of vernietiging, wijziging of vrijkomen van persoonsgegevens bij een

organisatie zonder dat dit de bedoeling is van deze organisatie. Onder een datalek valt niet alleen het vrijkomen (lekken) van

gegevens, maar ook onrechtmatige verwerking van gegevens. Ook een lactatiekundige heeft de plicht dit te melden bij de

autoriteit persoonsgegevens.

 

Klachten Indien u van mening bent dat de lactatiekundige IBCLC niet op de juiste manier met uw gegevens omgaat, kunt u dit

het beste eerst bij haar/hem kenbaar maken. Mocht u een klacht willen indienen verwijzen we u voor meer informatie over onze klachtencommissie naar de website van Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen. https://www.nvlborstvoeding.nl/

 

Bronnen - Beroepsprofiel lactatiekundige - De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP); https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/inhoud/beschermingpersoonsgegevens - https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/beveiliging/meldplicht-datalekken - https://blog.xolution.nl/nieuwe-

privacywet-vraagt-om-ssl-certificaat/